Penguasaan Kesusasteraan Tradisional Cina dalam Kalangan Pelajar Sekolah Menengah (The Acquisition of Knowledge in Chinese Traditional Literature among the Secondary Schools Students ) - Chew, Fong Peng; Pang, Swee Fong (Journal of Chinese Literature And Culture 馬大華人文學與文化學刊, 2015)
Abstrak Kajian ini bertujuan untuk menentukan penguasaan pengetahuan Sastera tradisional Cina, perbezaan dalam tahap pencapaian antara pelajar lelaki dengan perempuan, dan hubungan antara penguasaan pengetahuan kesusasteraan tâ€¢adisional Cina dengan pencapaian akademik. Kajian ini dilakukan di dua buah sekolah menengah jenis kebangsaan (SMJK) di bandar Klang, Selangor. Alat kajian ini terdiri daripada satu set ujian penguasaan sastera tradisional Cina dan satu set soal selidik yang dibangunkan berdasarkan Teori Pemerolehan Bahasa. Responden ialah 104 orang pelajar tingkatan empat, yang terdiri daripada 52 orang pelajar dipilih secara rawak dari dua buah sekolah berkenaan. Dapatan kajian menunjukkan bahawa nilai min tahap penguasaan pengetahuan kesusasteraan tradisional Cina dalam kalangan pelajar tingkatan empat hanya pada 39,56. Tidak ada perbezaan yang signifikan dalam penguasaan pengetahuan kesusasteraan tradisional Cina antara pelajar lelaki (M = 37,69 , SP = 10.48 ) dengan pelajar perempuan (M = 41,42 , SP = 12:55 ), t (102 ) = -1.65, p > .05, tetapi terdapat korelasi positif yang signifikan antara skor ujian penguasaan pengetahuan sastera tradisional Cina (M = 39,56 , SP = 11.66 ) dan gred yang diperoleh oleh pelajar-pelajar dalam mata pelajaran Bahasa Cina dalam Peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (M = 3.77 , SD = 1.27), r = 0,686 , p < .01). Keputusan menunjukkan bahawa tindakan perlu diambil untuk meningkatkan kepentingan dalam kesusasteraan tradisional Cina. Untuk meningkatkan pengetahuan pelajar dalam kesusasteraan tradisional Cina, sukatan pelajaran Bahasa Cina juga perlu dilaksanakan dengan berkesan. Abstract This study was designed to determine the acquisition of knowledge in Chinese traditional literature, the difference in the level of acquisition between male and female, and the relationship between the acquisition of knowledge in Chinese traditional literature and academic achievement among the secondary students. This study was done in two national-type schools (SMJK) in the city of Kiang, Selangor. The instrument consisted of a set of acquisition test and questionnaire drafted based on the Language Acquisition Theory. The respondents were 104 form four students, consisting of 52 students randomly chosen from two schools. The findings showed that the mean score of form four students’ level of acquisition of Chinese traditional literary knowledge was only at 39.56. There was no significant differences in the acquisition of Chinese traditional literary knowledge between male students (M = 37.69, SD = 10.48) and female students (M = 41.42, SD = 12:55), t (102) = -1.65, p > .05, but there was a significant positive correlation between the acquisition test scores of Chinese traditional literary knowledge (M = 39.56, SD = 11.66) and the grades obtained by the students in the Chinese subject in the Lower Secondary Assessment Examination (M = 3.77, SD = 1.27), r = .686, p < .01). The results show that actions should be taken to raise students’ interest in traditional literature and to improve students’ acquisition of Chinese traditional literary knowledge as well as to ensure that the Chinese syllabus is implemented effectively.