Definisi Budak Baik dalam Konteks Pengertian Kaum Melayu, Cina dan India di Malaysia(The Cultural Definition of a Good Child in the Context of Malays, Chinese and Indians in Malaysia ) - Nai, Chee Siang; Tan, Bee Piang (Journal of Chinese Literature And Culture 馬大華人文學與文化學刊, 2015)
Abstrak Dalam situasi yang berbeza, definisi mengenai `budak baik' adalah berbeza. Perbezaan budaya dalam maknia budak baik telah menimbulkan persoalan mengenai pertimbangan yang tepat tentang budak baik dalam masyarakat berbilang kaum seperti Malaysia. Oleh demikian, kajian mengenai budak baik berdasarkan pandangan ibu bapa yang terdiri daripada pelbagai kaum di Malaysia telah dijalankan untuk menjawab persoalan ini. Kaedah temu bual digunakan sebagai instrumen kajian, manakala responden kajian ini terdiri daripada ibu bapa kaum Melayu, Cina dan India di Malaysia. Kajian mendapati bahawa takrif `budak baik' terdapat sedikit perbezaan dengan keadaan budaya, namun demikian perbezaan tersebut tidaklah begitu ketara. Sejarah, budaya dan tradisi adalab unsur-unsur yang menyumbang kepada takrif budak baik di kalangan ibu bapa daripada pelbagai kaum dalam masyarakat Malaysia, tetapi agama adalah faktor yang paling berkesan dalam kajian ini. Abstract There are different definition of being a "good child" in different situation. The possibility of cultural differences in the meaning of good child raise question about the accurate measurement of good child in a multicultural society such as Malaysia. To address this question, this research examines what it means to be a good child on the views of parents from different ethnic in Malaysia. Using interviews as research instrument, the respondents of this research are composed of Malay, Chinese and Indian parents in Malaysia. The study found that the defmition of "good child" varies slightly with culture conditions, but it is insignificant. History, culture and tradition are common elements which contribute to the definition of good child among parents from different ethnic in Malaysian society, but religion is the most impacting factor to this case.