Kajian Pendidikan Tinggi di Tanah Melayu Berdasarkan Laporan McLean (1938) dan Laporan Carr-Sauders (1948) (மெக்லீன் (1938) மற்றும் லாபோரன் கார்-சாடர்ஸ் (1948) அறிக்கைகளின் அடிப்படையிலான மலாயாவில் உயர்கல்வி) - Krishnan, Shamala; Sundara Raja, Sivachandralingam; Mohamed Hassan, Noraini (Journal of Indian Studies (இந்திய ஆய்விதழ்), 2020)
Pendidikan tahap universiti merupakan perkara yang diimpikan oleh setiap pelajar yang memasuki dunia pendidikan. Lagipun pendidikan tersebut jika dapat diikuti di negara sendiri maka itu merupakan satu peluang keemasan bagi pelajar tersebut. Artikel ini mengkaji dua laporan suruhanjaya yang menjadi pengasas kepada pembentukan universiti di Tanah Melayu iaitu Suruhanjaya McLean dan Suruhanjaya Carr-Saunders. Kajian ini dijalankan untuk mengenal pasti beberapa kelemahan yang telah digariskan oleh kedua-dua suruhanjaya tersebut dalam penubuhan universiti. Selain itu satu perbandingan dibuat antara Laporan Suruhanjaya McLean (Higher Education in Malaya) dan Suruhanjaya Carr-Saunders (Report of the Commission on University Education in Malaya) bagi mengetahui perkembangan penubuhan universiti di Tanah Melayu. Higher education is a dream for all students. Indeed, it is a golden opportunity for them if they could do it back home. This article discusses two commission reports; McLean Commission Report (Higher Education in Malaya) and Carr-Saunders Commission Report (Report of the Commission on University Education in Malaya) that have been the basis foundation for the establishment of a university in Malaya. The discussion aimed to recognize the weaknesses identified under the reports in realizing the establishment of a university in Malaya. Apart from that, this article also gives a comparative analysis between both commission reports for a deep understanding on the development of a university in Malaya.