Mendepani Cabaran Negara Menua Dan Warga Emas Aktif : Satu Alternatif - Awang, Siti Nor; Nordin, Nikmatul Adha; Zainol, Rosilawati; Ahmad, Faizah (The Malaysian Journal of Social Administration, 2025)
Malaysia kini berhadapan dengan peningkatan populasinya yang mencapai usia emas pada kadar yang semakin tinggi, dan dijangka akan mencapai status negara menua pada 2030. Ini menunjukan kurang dari satu dekad Malaysia akan mencapai status negara menua, dan apakah persediaan yang dilakukan. Kajian dijalankan disalah sebuah penempatan warga emas yang dikenali sebagai pondok moden Baitul Maab yang memberi peluang kepada warga emas menjalani kehidupan yang dipenuhi dengan aktiviti keagamaan. Kajian ini bertujuan mencari penyelesaian yang praktikal dan mempromosikan kehidupan lestari dalam kalangan warga emas di Malaysia menuju negara menua. Pendekatan kajian yang digunakan adalah perbincangan kumpulan fokus (FGD), pemetaan kolaboratif dan tinjauan bagi mendapatkan pandangan dan pengalaman penghuni di Baitul Maab terhadap manafaat aktiviti berkebun terhadap kesihatan fizikal, dan sosial mereka. Dapatan kajian menunjukan bahawa aktivti berkebun secara berkumpulan bukan sahaja membantu meningkatkan kesejahteraan fizikal melalui pergerakan yang aktif, malah memperkukuhkan interaksi sosial dengan penghuni yang lain. Selain itu penyediaan kemudahan fizikal yang selari dengan keperluan golongan warga emas ini dapat membantu membina komuniti yang inklusif dan produktif. Penyediakan penempatan yang dilengkapi dengan kemudahan fizikal dan spiritual ini boleh menjadi alternatif kepada Malaysia dalam mendepani cabaran negara menua.