Sejarah Perkembangan Kurikulum Pendidikan Islam Tradisional di Selangor: History of Development of Traditional Islamic Curriculum in Selangor - Mat Jusoh, Zaihan Hairuzialani; Abdul Hamid, Faisal @ Ahmad Faisal (Journal Al-Muqaddimah, 2018)
Pendidikan Islam telah berkembang di Malaysia sejak kemasukan Islam lagi, perkembangan tersebut berbeza dari satu negeri ke satu negeri yang lain. Untuk membincangkan perkara tersebut dua objektif telah digariskan. (1) Untuk melatari perkembangan kurikulum Pendidikan Islam di Selangor, sejarah perkembangan kurikulum Pendidikan Islam tradisional di Malaysia terlebih dahulu dibincangkan. (2) Membincangkan sejarah perkembangan kurikulum Pendidikan Islam tradisional di Selangor. Sumber-sumber sekunder disamping sumber primer akan dirujuk sebagai sumber maklumat bagi penulisan artikel ini, ianya termasuklah laporan-laporan, minit mesyuarat dan juga temubual. Kesimpulannya dapat dirumuskan bahawa tiga penambahbaikan yang masih perlu dilakukan dalam sukatan kurikulum tradisional iaitu aspek sukatan kurikulum tradisional, falsafah pendidikan Islam dan pedagogi.