Sejarah Perkembangan Jemaah Haji Dari Tanah Melayu (Abad 1400-1900 Masihi): Historical Development Of Pilgrimage From Malaya (1400-1900 Century) - Wan Mahmud, Wan Zahari; Abdul Hamid, Faisal @ Ahmad Faisal (Journal Al-Muqaddimah, 2018)
Sejarah perkembangan haji dari Tanah Melayu mempunyai kaitan dengan jemaah haji daripada kalangan orang Melayu itu sendiri. Mereka akan menunaikan ibadah haji apabila berkemampuan untuk melaksanakannya. Oleh itu, artikel ini bertujuan untuk menyoroti sejarah perjalanan haji orang Melayu sekitar tahun 1400-1900 Masihi dan persediaan sebelum mengerjakan ibadah haji. Analisis dilakukan berasaskan data-data kepustakaan melalui metode pensejarahan. Hasil kajian mendapati terdapat ramai orang Melayu yang menunaikan fardu haji sekitar tahun 1400-1900 Masihi termasuklah beberapa orang tokoh besar dari Tanah Melayu dan mereka telah membuat pelbagai persediaan sebelum berangkat ke Tanah Suci Mekah.