PERANAN AGEN KAWALAN SOSIAL TIDAK FORMAL DALAM MENGEKALKAN PEMULIHAN DARIPADA PENYALAHGUNAAN BAHAN - Tay Gek Hsia, Julie; Yusoff, Nur Hafizah; Abdullah, Azlina (SARJANA, 2025)
Proses pencapaian pemulihan kekal daripada penyalahgunaan bahan merupakan satu perjalanan yang kompleks dan sering kali memerlukan sistem sokongan yang kuat daripada agen-agen kawalan sosial tidak formal. Kajian ini memberi tumpuan kepada penerokaan peranan agen kawalan sosial tidak formal, terutamanya ahli keluarga, agama, dan rakan sebaya, dalam membantu seseorang individu sepanjang perjalanan pemulihan. Objektif kajian ini adalah untuk mengenal pasti agen-agen yang terlibat dan memahami jenis sokongan khusus yang diberikan dalam menyumbang kepada pemulihan yang berjaya. Penyelidikan ini menggunakan reka bentuk kualitatif dan melibatkan temu bual secara mendalam dengan individu yang telah pulih daripada penyalahgunaan bahan selama lebih daripada tiga tahun. Informan dipilih melalui pensampelan bertujuan dan bola salji untuk mendapatkan pengalaman individu yang pelbagai. Penemuan kajian ini membuktikan agen kawalan sosial tidak formal seperti ahli keluarga, agama, dan rakan sebaya memainkan peranan penting dalam menyokong dan membantu pemulihan bekas pengguna bahan. Keluarga merupakan salah satu sumber sokongan emosi dan rohani yang penting dalam meningkatkan kesedaran tentang bahaya penyalahgunaan bahan serta memberikan motivasi terbaik untuk berubah. Kepercayaan agama seterusnya memberikan ketenangan dan kestabilan terutamanya semasa menghadapi proses transformasi, dengan memudahkan perkembangan peribadi dan evolusi kepercayaan individu. Sementara itu, rakan juga merupakan sumber penting yang berperanan dalam menawarkan khidmat sokongan emosi dan dorongan untuk menjalankan aktiviti-aktiviti yang lebih produktif. Sokongan ini adalah penting untuk membentuk tingkah laku positif, yang seterusnya mendorong pemulihan yang berterusan. Oleh itu, dengan mengenal pasti jenis sokongan yang boleh diberikan oleh keluarga, rakan, dan agama, kajian ini dapat menyumbang kepada pembentukan strategi pemulihan yang lebih komprehensif serta meningkatkan hasil pemulihan kekal dalam kalangan pengguna bahan.