INDUSTRI TANAMAN GETAH DI MELAKA, 1984-1996: Rubber Plantation Industry in Melaka, 1984-1996 - Bin Rahmat, Hafizi; Arba’iyah Mohd Noor (SEJARAH: Journal of the Department of History, 2024)
Abstrak Kertas kerja ini bertujuan untuk meninjau usaha-usaha kerajaan untuk memajukan industri tanaman getah di Melaka bagi tahun 1984 hingga 1996. Fokus perbincangan akan melihat sejauh mana dasar pertanian negara yang telah terbentuk pada tahun 1984 sehingga 1996 mampu meningkatkan kapasiti keluasan kawasan tanaman untuk sektor kebun kecil pada tempoh berkenaan sebelum berlaku krisis kewangan Asia setahun kemudian. Untuk tujuan ini, kaedah kajian kualitatif digunakan untuk mendapatkan jawapan bagi persoalan yang diutarakan dalam penyelidikan ini. Beberapa sumber berwibawa yang membantu sama ada primer dan sekunder seperti Laporan Tahunan, Dokumen Rasmi Kerajaan yang didapati dari Arkib Negara Malaysia, Arkib Negara Malaysia Cawangan Melaka, dan Perbadanan Perpustakaan Negeri Melaka. Tuntasnya, pengenalan dasar pertanian negara semenjak tahun 1984 lagi secara jelas telah membawa perubahan terhadap sektor penanaman getah yang memberi kesan langsung kepada pertumbuhan sektor pertanian negeri. Beberapa strategi pembangunan komoditi getah yang dijalankan telah dapat meningkatkan produktiviti getah. Kata Kunci: Industri getah, RISDA, kebun kecil, tanaman, Melaka Abstract This paper aims to review the government’s efforts to develop the rubber plantation industry in Malacca from 1984 to 1996. The focus of the discussion will be on the extent to which the country’s agricultural policy, which was formed in 1984 to 1996, was able to increase the capacity of cropping areas for the smallholder plantation sector in the period before the Asian financial crisis a year later. For this purpose, qualitative research methods are used to obtain answers to the questions posed in this research. Some authoritative sources that help both primary and secondary such as annual reports, official government documents obtained from the National Archives of Malaysia, the National Archives of Malaysia Malacca Branch, and the Malacca State Library Corporation. Finally, the introduction of the National Agricultural Policy since 1984 has clearly brought changes to the rubber planting sector which has a direct impact on the growth of the state agricultural sector. Several rubber commodity development strategies carried out have been able to increase rubber productivity.