DIALEKTIKA SEJARAH MARXISME DAN MAZHAB ISLAM: TINJAUAN ALI SHARIATI: Historical Dialectic of Marxism and its Islamic Counterpart: The Case of Ali Shariati - Amir, Ahmad Nabil; Tasnim Abdul Rahman (SEJARAH: Journal of the Department of History, 2025)
Makalah ini bertujuan membincangkan falsafah pemikiran Ali Shariati dan pengalaman empirikal serta latar belakang intelektualnya sebagai aktivis dan katalis kepada kebangkitan dan kesedaran revolusioner masyarakat Iran yang telah menggerakkan revolusi Islam dan perubahan sosio-politiknya pada 1979. Fokus kajian tertumpu pada karya dan penulisannya tentang faham Marxisme dan. penolakannya yang tuntas terhadap aliran falsafahnya berasaskan ideologi dan landas spiritual Islam. Metode yang digunakan dalam kajian ini berbentuk tinjauan literatur berasaskan pendekatan konsepsual dan historis dalam mencerakin dan menginterpretasi data. Temuan kajian menunjukkan kekuatan dialektika yang dirumuskan Shariati dalam mengungkapkan faham humanisme dan mistisisme Islam dan pandangan metafiziknya yang menolak pandangan ateisme, komunisme, materialisme dan Marxisme dan kecenderungan kapitalismenya yang korup dan sesat. Ia menjelaskan idealisme politiknya yang mengesankan yang menekankan kekuatan moral dan sosio-religius Islam dalam menegakkan nilai persamaan dan prinsip kemanusiaan yang universal dan semangat pembebasannya berbanding kebobrokan dan kelemahan teori Marxis yang dangkal dan tanpa nilai dan anti-agama serta ketempangan dasarnya dalam tatanan moral dan praktis