THE SEJARAH SHAHNON AHMAD: PEMIKIRAN KESUSASTERAAN ISLAM DALAM AGAMA DAN DAKWAH: The History of Shahnon Ahmad: Thought in Religious Literature and Dakwah - bin Sairan, Mohd Ammyrul Ashraf; Che Hasniah Ya’acob; Mohamad Akmal Ibrahim (SEJARAH: Journal of the Department of History, 2025)
Kajian ini bertujuan meneliti pemikiran Shahnon Ahmad, seorang tokoh sasterawan Melayu yang terkenal dengan karyanya yang penuh falsafah terutama dalam konteks agama dan dakwah sastera. Beliau sering dikaitkan dengan kontroversi menerusi karya-karyanya yang mencabar norma-norma tradisional, namun di sebalik kontroversi tersebut, terdapat elemen keagamaan dan mesej dakwah yang cuba disampaikan oleh beliau dalam karyanya. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif dengan menganalisis teks-teks karya Shahnon Ahmad, termasuk novel dan cerpennya yang berunsurkan keagamaan. Hasil kajian menunjukkan bahawa Shahnon Ahmad mengangkat isu-isu keagamaan dalam keadilan sosial, kemanusiaan, dan peranan individu dalam masyarakat melalui pendekatan sastera yang kritis. Walaupun pendekatannya sering dianggap kontroversial, Shahnon Ahmad berjaya mengintegrasikan elemen-elemen dakwah dengan menyampaikan mesej moral dan spiritual secara halus dan tersirat. Kajian ini juga bagi meneliti gagasan pemikiran reformis beliau yang turut dipengaruhi oleh latar belakang sosio-budaya serta dinamika politik semasa, yang memberikan dimensi yang lebih mendalam kepada tafsiran dakwah dalam karyanya. Dengan menganalisis karya beliau, kajian ini bakal menyumbang kepada pemahaman yang lebih holistik terhadap hubungan antara seni, agama, dan masyarakat. Pemikiran sastera Islam Shahnon yang mencerminkan medium dakwah yang fleksibel dan adaptif, sekaligus menekankan pentingnya sensitiviti budaya dan keagamaan dalam penyampaian mesej Islam. Kajian ini diharapkan dapat membuka ruang perbincangan yang lebih luas tentang peranan sastera dalam dakwah, khususnya dalam konteks gagasa pemikiran Melayu-Islam moden.