The Educational Ethics of Isfahani and Ghazzali - Mohamed, Yasien (Afkar: Jurnal Akidah dan Pemikiran Islam, 2002)
Tulisan ini membincangkan persoalan etika pendidikan iaitu "adab" belajar dan mengajar. la mengetengahkan pandangan dua orang tokoh besar pendidikan Islam iaitu Isfahani dan al-Ghazzali. Pandangan kedua-dua tokoh ini tentang peranan guru dan murid dipaparkan untuk melihat sejauhmana mereka sependapat dalam hal ini serta pengaruhnya ke atas Ibn 'Aqnin dan Ibn Jama'ah.