A Purification of Soul According to Sufis: A Study of al-Ghazali's Theory - Sa'ari, Che Zarrina (Afkar: Jurnal Akidah dan Pemikiran Islam, 2002)
Artikel ini membincangkan secara ringkas tentang teori tadhkiyyah al-nafs (penyucian jiwa) yang diutarakan oleh ahli Sufi bermula daripada zaman awal perkembangan sehingga ke zaman Imam al-Ghazali (m. 505/1111). la bertujuan memaparkan idea-idea ahli Sufi tersebut mengenai metode penyucian jiwa serta cuba melihat persamaan dan perbezaan dalam praktikal kerohanian bagi mencapai tujuan perjalanan kesufian mereka. Walaubagaimana pun, penekanan yang lebih diberikan kepada metode penyucian jiwa yang dikemukakan oleh Imam al-Ghazali dalam karyanya Jami' al-Haqa'iq bi Tajrid al-'Ala'iq.